top of page

SVW Talks met onze API's

Het zou een evidentie moeten zijn maar het is helaas niet altijd zo. De sportiviteit en fairplay op en rond het veld is soms ver te zoeken.


Daarom lanceerde VoetbalVlaanderen onder de noemer #DOEDEGIJDATTHUISOOK? een actieplan om het onethisch gedrag een halt toe te roepen. Meer informatie hierover vind je hier. Eén van die peilers is dat elke club een API (Aanspreekpunt Integriteit) dient aan te stellen. Deze persoon houdt binnen de club de vinger aan de pols en kan snel hulp bieden bij vragen of klachten rond grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme.


SV Wevelgem City heeft het geluk twee vrijwilligers te hebben die zich over deze rol buigen. We gingen met de twee voetbalmama’s, Sylvie en Sofie in gesprek.


Wat houdt jullie rol als API in? Hoe pakken jullie dat aan?

"Je kan bij ons terecht met een vraag, een vermoeden of klacht over psychisch, fysiek of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wij luisteren naar jouw vraag of verhaal. In alle discretie en objectiviteit. En we geven advies over de mogelijke vervolgstappen of doorverwijzing. Er zijn ook gradaties in grensoverschrijdend gedrag van mild tot zwaar dus naargelang de klacht word er ook bekeken hoe we het kunnen aanpakken. We kunnen steeds terecht bij VoetbalVlaanderen voor advies."


Heb je al eens moeten tussenkomen in een bepaalde situatie?

"Bepaalde mensen die verbaal over de schreef gaan tegen spelers, scheidsrechters of elkaar. Deze hebben we al eens moeten terechtwijzen. Het gaat nog steeds over een sport waar spelers en supporters zich goed moeten voelen op en rond het veld.


Meldingen komen nu vooral binnen via mensen van het bestuur of via trainers of coördinatie. Maar als mensen vast komen te zitten met hun vraag of er geen zicht is op een oplossing, dan moeten ze weten dat ze bij ons terecht kunnen."


Jullie hebben een opleiding moeten volgen hiervoor. Hoe was dat?

"We hebben een online cursus via VoetbalVlaanderen gevolgd om club-API te worden. Het was zeer interessant om met andere API’s te bespreken wat je kan doen in bepaalde situaties van grensoverschrijdend gedrag en waar juist de lijn ligt, want de lijn van grensoverschrijdend gedrag is soms flinterdun."


Wat is volgens jullie belangrijke kwaliteiten voor een API?

"Sociaal zijn, meelevend en hartelijk zijn en natuurlijk ook een luisterend oor kunnen bieden."


Waarom engageer je je als API bij SVW?

"Onze kids spelen bij SV Wevelgem City. De trainers zorgen voor het fysieke aspect maar we vinden net als vele andere ouders dat het heel belangrijk is dat kinderen zich mentaal ook goed voelen. Dit heeft ook effect op de prestaties op het veld en op evolutie als persoon."


We kunnen jullie niet genoeg bedanken hiervoor. We geven voor de volledigheid nog even door dat mensen steeds contact kunnen opnemen met jullie via api@svwevelgemcity.be.


Comments


bottom of page