Het was mij het namiddagje wel verleden week. Iedereen had het vooral over die jonge ploeg. Die jonge ploeg dit, die jonge gasten dat. Deze echo’s overtroffen zelfs voor één keer mijn tinnitus. Op zo’n momenten gaan mijn vinnen rechtop staan. Zijn we echt zo jong? En hoe oud is jong dan wel? Als je goed genoeg bent, ben je dan ook jong genoeg. Daar wil ik wel eens het fijne van weten.
Een kolfje naar de hand van de statistici onder ons. Sommigen onder jullie beginnen al te zweten? Pieterman brengt raad. Twee vriendelijke mensen geven mij het begin van de match een kopie van het wedstrijdblad. Daarop vind je alle geboortedata. Waarom de geboortedata is mij een raadsel. Waarom niet de lengte van iedere speler of het gewicht? Zijn we een grote ploeg of een bende dikkerds? Makkelijk zat dus om de gemiddelde leeftijd van de ploeg te berekenen: som van alle termen gedeeld door het aantal termen.
Laat mij jullie helpen met twee opmerkingen over statistieken.
Op een zondagmiddag wil je iets lekkers op tafel. Om indruk op jouw partner te maken en aan die oer-instincten te gehoorzamen ga je op jacht. Een konijn is de boodschap. En dan heb je het arme diertje eindelijk in het vizier. De eerste kogel gaat 5 cm voorbij zijn neus, de tweede kogel vijf centimeter voorbij de staart. Smakelijk, uw buit is gemiddeld dood.
Een tweeling van 26 jaar, ervan uitgaand dat ze even oud zijn, wat om biologische redenen eigenlijk niet kan, is gemiddeld 26 jaar oud. Een speler van 18 jaar en 34 jaar zijn gemiddeld ook 26 jaar oud. Ik hoor het u graag zeggen: “Jamaar Pieterman da’s niet hetzelfde. Allez ge ziet dat toch, die tweeling is jonger !”
Zondag was onze selectie gemiddeld 24 jaar en 2 maanden, de selectie van Boezinge 25 jaar en 11 maanden. Een duidelijk verschil. Kijk je naar de basis elf dan zie iets totaal anders. Onze ploeg is dan met zijn 24 jaar zelfs nog jonger terwijl de basis elf van de bezoekers 27 jaar en 5 maanden is. Met andere woorden: de jonkies staan bij ons in de ploeg en zitten niet op de bank in tegenstelling tot andere ploegen. Ze zijn geen pasmunt.
Zijn we altijd zo jong? Pieterman bekeek ook de basis elf van de match tegen Rumbeke. Nog zo’n denderende partij. Hetzelfde beeld.
Dus we kiezen voor jong? Denk aan de tweeling en het konijn, niets is zoals het lijkt bij statistiek. Uit noodzaak evenwel, omdat tezelfdertijd de lijst met gekwetste spelers ellenlang is.
Kiezen we dan toch niet voor jong? Tja, da’s een vraag voor onze T1. Eén ding is wel zeker: als de jongeren meespelen kunnen we de wedstrijd winnen. Zelfs een wedstrijd tegen het nummer 1 en 2 uit de reeks. Besluit: we hebben duidelijk talentrijke jonge spelers die we daarenboven zelf hebben opgeleid.
En waarom niet altijd met die gastjes? Als je de selecties van nabij bekijkt valt op dat er een spreiding in de leeftijden is. En dat dit de Pieterman, factchecker par exellence basis voor het succes is. Zoals een beleggingsadviseur zou prediken: “Spreiding.“ Die combinatie omschrijven als jong en oud is in die zin fout. Beter is: ervaren en minder ervaren.
Moraal van het verhaal: een divers gespreide spelersgroep zal het over de totale looptijd van de competitie beter doen dan een ploeg die alleen maar zou bestaan uit jong of oud.
Nu ben ik toch wel moe .
